Hippe trend...voedselbos aanleggen.

Wat me vooral opvalt is dat men erover schrijft alsof iedereen dat even in een handomdraai uit de grond kan stampen. Maar dat is dus absoluut niet zo! Ik ga proberen om je uit te leggen wat een voedselbbos precies is.

Een voedselbos is een stuk natuur met voedsel voor mens en dier. Het onderhoud zichzelf, dit bereik je pas na enkele jaren, maar daarna heb je een top oogst zonder er zelf wat voor te moeten doen. Nou ja, behalve de oogst plukken dan. Die oogst kun je zelf opeten of verkopen.

Een voedselbos is een stukje natuur wat zichzelf onderhoud en waar dus geen landbouwgif of andere ellende bij komt kijken. De grond raakt niet uitgeput zoals in de landbouw wel het geval is, omdat er niet "opgeruimd" wordt. Blad blijft liggen waar het valt en is weer voedsel voor de volgende generatie.  Een voedselbos gaat zon 180 jaar mee.
Er wordt niet in opgeruimd. Afgevallen blad en hout blijft liggen, want dat is weer voedsel voor de planten en microorganismen als goede schimmels en opruimers als paddestoelen en kleine diertjes. Zo bereikt men een ecologisch evenwicht wat het bos in staat stelt om zichzelf te onderhouden.

Het bos is uit verschillende lagen opgebouwd. Hoge bomen, lage bomen, struiken, lage struiken, bodembedekkers. De hoge bomen kunnen bijvoorbeeld notenbomen zijn, of hoogstam fruit. De lage bomen kunnen fruitbomen zijn die aan de zuidkant van de hoge bomen kunnen staan en zo zon krijgen, maar ook bescherming tegen nachtvorst bijvoorbeeld. Daaronder kun je kruiden planten die het aanvreten van het fruit door insecten tegen kan gaan, en ook gegeten kunnen worden. Struiken kunnen ook fruitstruiken zijn zoals aalbessen en blauwe bessen bijvoorbeeld, en de volgende laag kunnen bijvoorbeeld aardbeien zijn, wortelgroente of bladgroente. 

En dan lees je het al. Als je in een paar jaar tijd een zichzelf onderhoudend voedselbos wilt hebben, moet je beginnen met grote bomen poten. En daar zit een scherp financieel randje aan want dat is gewoonweg DUUR. Als je dit zelf wilt doen, kun je beter meer tijd nemen en de bomen kleiner kopen. Ze groeien vanzelf.
Er zijn cursussen die je kunt volgen voor het aanleggen van een voedselbos. Dat is nodig, want alles moet op elkaar afgestemd zijn. 
 

Ben je er wel voor, maar zie je het niet zitten om dit zelf te gaan doen, kun je altijd de vraag neerleggen bij je gemeente. Er zijn al een aantal gemeentes in Nederland die voedselbossen aangelegd hebben, of hier plannen voor maken. Ook zij zien het nut er namelijk van in, omdat de landbouwgrond uitgeput is, en onze verse groente niet meer datgene bevat aan vitaminen en mineralen wat wij nodig hebben. Er moet iets veranderen, en dit is wat mij betreft de allermooiste oplossing.

 

 

 

© 2018 - 2021 alotofawoman.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel