Er zijn minder vogels. VEEL minder vogels. En de vogels die er nog wel zijn hebben het heel zwaar.

Wat is er aan de hand? 

Wij mensen. Dat is er aan de hand. Wij mensen eisen de planeet op voor onszelf en vinden het niet nodig om rekening te houden met andere bewoners. Zo ging dat althans tot een paar jaar geleden. Toen begonnen we te merken dat dat toch niet zon goed idee is. We hebben de natuur nodig om te kunnen overleven, om ons voedsel te laten groeien, maar ook om ons enigzins fijn te voelen. We kunnen niet overleven zonder de natuur.

Er zijn weinig nestplaatsen voor de vogels. Er is te weinig voedsel voor de vogels. Vogels zijn een heel belangrijk onderdeel van de voedselketen waar wij bovenaan staan. Als ze wegvallen heeft dat direct gevolgen voor ons welzijn. De redenen die we hadden om de vogels te negeren en hier en daar zelfs uit te laten sterven, zijn dezelfde redenen om ze nu te redden: wijzelf. 

Wat kun je doen? 

Maak ruimte voor de vogels. Eruit met die tegels in de tuin. Ga planten. Want planten zorgen voor betere afwatering, maar bieden ook bescherming en voedsel voor de vogels. Insecten, zaadjes...Alles wat ze nodig hebben halen ze uit de natuur, en er is niet veel natuur meer over. Al onze tuinen bij elkaar hebben een grotere oppervlakte dan alle natuurgebieden bij elkaar. Dus als we onze tuin, maar ook balkon inzetten voor het behoud van de natuur, redden we, letterlijk, de aarde. En dat is goed voor onszelf. 
Maak een voederplaats en zorg voor water. Een plantenschotel met water op de grond zorgt ervoor dat vogels en insecten kunnen drinken en badderen.  Het is een sprookje dat je vogels alleen bij hoeft te voeren in de winter. Ook in de zomer is dat keihard nodig. Een gevulde voedersilo, een vogelhuis met zaadjes en zelfs meelwormen, een vetblok van zeer goede kwaliteit....alles helpt. Maar niet in een betonnen tuin want geen enkele vogel wil daar zijn. 

© 2018 - 2021 alotofawoman.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel