Wist je dat veel huismiddeltjes die gebruikt worden in de tuin, dodelijk zijn voor het bodemleven? En dat bodemleven is onmisbaar, het begin van de voedselketen. Op dit moment gaatt het heel slecht met de regenwormen bijvoorbeeld. En die zijn keihard nodig. 

(Schoonmaak)Azijn of zout tegen onkruid tussen de tegels?

Een echte NONO. En ook verboden trouwens. Broodnodige goede schimmels in de grond, allerlei bacterien en wormen en ander pieklein gespuis gaat hierdoor dood. Gevolg kan zijn dat slechte organismen het gaan overnemen en bijvoorbeeld je rozen aantasen met ziektes. Ook je moestuin heeft de goede bodemschimmels heel hard nodig. Het effect van gif in je tuin gaat veel verder dan alleen wat je ziet. Zonder bodemleven geen mollen bijvoorbeeld, zonder mollen minder voedsel voor een hele rits roofdieren, waaronder roofvogels. De hele natuur is verweven en alle onderdelen zijn afhankelijk van elkaar. Als jij een onderdeel uitroeit, zul je daarmee een hele rits uit de keten uitroeien. 

Ik hoor wel eens excuusjes als Ik ben slecht ter been, ik heb weinig tijd...als reden waarom azijn of zout toch in grote hoeveelheden over de stoep gegoten wordt. Helaas kost dit je op den duur nog veel meer tijd. Azijn maakt het bodemleven dood, maar het onkruid niet. De wortels blijven meestal onaangetast en een paar dagen later heb je gewoon weer onkruid. Zout blijft heel lang in de grond zitten en kan zich verspreiden naar je bloementuin. En plots ziet dat er allemaal niet zo fris meer uit...

Wat kun je wel doen? Op je gat op de grond gaan zitten en met een voegenkrabber is een veel effectievere methode tegen onkruid. Je haalt het eruit met wortel en al en dan komt het niet snel meer terug. Ja, uiteindelijk komt er nieuw onkruid en dan moet je weer aan de gang ja. Dat klopt. Jij wil een tuin...:-)
Als je een lange stok of bezemsteel voorziet van een grote spijker aan het einde kun je staand je voegen krabben. Gaat best snel. Het belangrijkste is dat je het bijhoud. Haal de onkruidplantjes eruit voordat ze gaan bloeien en zaad gaan verspreiden. Elk weekend een kwartiertje aan de slag dan hou je het met gemak onder controle.

 

© 2018 - 2021 alotofawoman.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel