Al sinds mensenheugenis weren we bepaalde planten uit de tuin, planten die geen hoge sierwaarde hebben en daarnaast ook nog eens vervelend zijn omdat ze prikken of branden, of dusdanig woekeren dat ze de wel geplande planten overgroeien. En we noemen het onkruid.

 

Brandnetels

Laten we een aantal van die onkruidplanten eens nader bekijken. Neem om te beginnen de brandnetels. Ja vervelend inderdaad dat ze jeukende of brandende bultjes achterlaten als je ze aanraakt, maar de brandnetel is ontzettend nuttig. Niet alleen voor de natuur, maar ook voor onszelf. Heb je wel eens brandnetel thee gemaakt? Een echte aanrader. Knip de toppen uit de brandnetel en vang ze op in een zeef of vergiet, spoel ze af onder de hete kraan en prop ze vervolgens in je theepot. Kokend water erop, even laten trekken en wat krijg je dan allemaal voor moois binnen? Brandnetels werken bloedzuiverend, bloedstelpend, zwak vochtafdrijvend, anti-allergisch en is voedzaam. En lekker!! Als je even zoekt vind je ook vast wel een recept voor brandnetel soep!

Niet alleen mensen hebben baat bij brandnetels, ook een aantal dieren is ervan afhankelijk. Neem bijvoorbeeld vlinders. 

De dagpauwoog, de kleine vos, de gehakkelde aurelia en de atalanta kunnen niet leven zonder de brandnetel. Het zijn niet de vlinders die van deze plant eten, maar de rupsen. Zij lusten buiten brandnetel helemaal niets anders. Dus elke keer als je een brandnetel uit je tuin verwijderd, neem je voedsel weg voor deze prachtige dieren en zullen er uiteindelijk veel minder van zijn. 

Dus bedenk even wat je doet als je de plant weer eens elimineert uit je tuin. Zoek eens een plekje waar een bosje kan blijven staan. En als je je prikt...dan is er weer een ander plantje dat je van het vervelende brandende en jeukende gevoel af kan helpen, namelijk hondsdraf. Dit is meestal wel in de buurt van brandnetel te vinden. Kneus het plantje tot het sap eruit komt en smeer de plek in, de jeuk verdwijnt vrijwel direct. Geen hondsdraf kunnen vinden of geen idee wat dat is? Dep de gevoelige plek dan met wat azijn.

Zevenblad

Nog zon gehate soort, en ook onterecht. Zevenblad woekert inderdaad, maar daar is met een aantal eenvoudige handelingen wat aan te doen. Begin eens met het op te eten. Ja je leest het goed. Zevenblad is lekker als alternatief slablad in een originele salade maar je kunt het bereiden als spinazie. Het is een gezonde plant waar veel vitamine A en C in zitten. De mineralen kalium, calcium en magnesium zitten er in ruime mate in.  Wanneer je er telkens weer van plukt, wordt het wortelstelsel verarmt en zal het plantje verdwijnen.

Zevenblad versterkt de werking van de nieren en is urineafdrijvend. In de nieren zitten allerlei gifstoffen opgeslagen en zevenblad helpt er voor te zorgen dat deze via de blaas worden afgevoerd. Opeenhoping van deze stoffen kunnen leiden tot jicht en reuma. Vandaar dat zevenblad verlichtend werkt tegen deze ziekten en goed is voor nier- en blaasproblemen. In vroegere tijden was de geneeskracht van zevenblad alom bekend en werd het gebruikt tegen ´reizigersjicht´. De blaadjes werden niet alleen gegeten maar ook om gewrichten heen geslagen om de pijn te verlichten. Zevenblad heeft een rustgevend en licht laxerend effect.

Heb je veel zevenblad in je tuin, meer dan je op kunt eten? Bedenk dat dat zevenblad in de winter verdwijnt. Poot dan in het najaar een dichte groenblijvende plant, zoals bijvoorbeeld Ooievaarsbek. Die zal ervoor gaan zorgen dat het zevenblad geen licht en ruimte meer krijgt, en dan zal het uiteindelijk verdwijnen. 

Paardenbloem

We kennen ze wel...vrolijke gele bloemen en daarna zo`n heerlijke pluizebol waar elk kind wel eens tegen geblazen heeft om de zaden weg te zien waaien aan hun kleine parachuutjes. Maar waarom moet je ze laten staan? Ze groeien overal waar zon komt, en kunnen best eens je zorgvuldig uitgedachte border wat in de weg zitten. Maar weeg het belang eens af....paardebloemen zijn de nummer 1 voedselbronnen voor bijen en andere insecten in het voorjaar. Ze komen uit de winterslaap, en hebben dan honger. De paardebloem helpt dan enorm, omdat dat een van de eerste nectarrijke bloemen zijn die bloeien.  Dus als jij die paardebloem verwijderd betekend dat direct dat bijtjes die ze hard nodig hebben, kunnen sterven omdat ze geen voedsel kunnen vinden. Dat is juist wat we anno 2021 NIET meer moeten laten gebeuren. En als het om onkruid gaat dan is die paardebloem toch echt wel een van de minst erge toch? Ze bloeien in het voorjaar, en daarna zie je er eigenlijk weinig meer van terug. Is dat plantje je echt een doorn in het oog, verwijder hem dan als het moet, maar strijk over je hart en laat hem staan tot na de bloei. Voor de beestjes. 

Heermoes

Wordt gezien als onkruid, maar is het meest nuttige plantje wat je in je tuin kunt hebben. Het verteld je namelijk iets. Het verschijnen van heermoes geeft aan dat je grond uitgeput en schraal, zuur en arm is. Nou niet direct naar de vieze kunstmest grijpen, lees eerst even verder.
Heermoes heeft hele diepe wortels, en daarmee haalt het plantje voeding uit de diepe lagen van de tuin. Die lagen, waar andere planten vaak niet bij kunnen komen. Knip daarom de heermoes gewoon af, boven de grond en laat het liggen. Het plantje zal de verzamelde voedselvoorraad daardoor teruggeven aan je grond en uiteindelijk zichzelf opheffen. Je kunt dat proces wat versnellen door (bij voorkeur) eigengemaakte mest van je composthoop toe te voegen. Je tuin zal je dankbaar zijn!

 

 

 

 

 

© 2018 - 2021 alotofawoman.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel