Biodiversiteit. Mooi woord, maar wat is het en waarom mekkert iedereen er over? Omdat dit misschien wel het allerbelangrijkste is wat je moet weten. Voor je tuin, voor de aarde, voor jezelf maar vooral...voor de volgende generaties.

Ik vind diverse definities en manieren om biodiversiteit uit te leggen. Maar ik vond er slechts 1 die echt heel duidelijk is, zonder allerlei wetenschappelijke termen die een normaal mens niet begrijpt.

De verschillende soorten dieren en planten op aarde houden elkaar in balans. Samen vormen ze een levende en productieve natuur, een web van leven.
Dieren, planten én mensen: we zijn allemaal afhankelijk van biologische diversiteit. Alle organismen op aarde zijn met elkaar verbonden, in een onderling afhankelijk ecosysteem waarin ze allemaal hun eigen rol hebben

Duidelijk toch? Biodiversiteit op de aarde neemt af. Niet met kleine beetjes, maar met enorme sprongen. Soorten die hun plek hebben en nuttig zijn worden uitgeroeid waardoor er een gat valt. En dat gat kan ervoor zorgen dat er plagen ontstaan.

Als we het even terugbrengen naar iets wat wij dicht bij huis zien gebeuren. De processierups bijvoorbeeld. Die is niet nieuw hoor, die bestond altijd al. Maar waarom hebben we er nu ineens last van? Simpel. Wij zijn heel druk bezig met het uitroeien van de natuurlijke vijand van die processierups: De koolmees bijvoorbeeld. En zonder natuurlijke vijand kan een groep prooien een plaag worden.  De enige manier om dit op te lossen, is door de vogels te gaan helpen. Nestkastjes ophangen, het hele jaar door bijvoeren, de betonnen tuinen afschaffen etc. Zodat het natuurlijk evenwicht, de biodiversiteit, hersteld wordt. 

Een ander voorbeeld is de buxusmot. Een "ivasieve exoot". Omdat hij niet in ons land thuishoort heeft hij geen echte natuurlijke vijanden. Dus daar is ons ingrijpen wel verantwoord. In de eerste plaats is het zaak om de buxus uit je tuin te weren. Als er geen voedsel is voor de rups van de buxusmot, zullen ze zich veel minder verspreiden. 
Als je toch niet zonder dit plantje kunt, bedenk dan dat het gebruik van gif  in een futiele poging om de buxusmot  uit te roeien, alleen maar zorgt voor een groter probleem. Het gif vermoord ook dat kleine beetje natuurlijke vijand die er is. Gevolg is dan dat je er later nog veel meer krijgt. 

Wat kun je wel doen? De natuurlijke vijand stimuleren. Je kunt in een paar webwinkels "aaltjes" kopen. Aaltjes roeien de rupsen uit. Ook sluipwespen doen hier aan mee. Beide diertjes uitzetten is het enige wat je kunt doen om de plaag te bestrijden en ook in de toekomst weg te houden. 

Vele soorten insecten zoals bijvoorbeeld een fors aantal wilde bijen zijn inmiddels al uitgeroeid. Je snapt dat ze onderdeel zijn van het natuurlijk evenwicht, en door het verdwijnen van zoveel soorten is er geen evenwicht meer. Minder planten (lees: onze groente en fruit!) worden bevrucht, en uiteindelijk krijgen we daar last van. Het is dus eigenbelang dat we het kwetsbare maar oh zo mooie natuurlijke evenwicht helpen herstellen.

 

 

 

 

 

 

 

© 2018 - 2021 alotofawoman.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel