Excuses vooraf, ik heb het nooit begrepen. Een tuin bestaande uit alleen maar tegels. Beton, in plaats van groen. Waar komt dat vandaan? Waaron zijn er nog steeds zoveel mensen die dit prettig vinden? Wat is de algemene drijfveer voor deze voorkeur? Natuurlijk ...zoveel mensen zoveel meningen. Maar soms moeten wij mensen 1 front gaan vormen. Het herstel van de natuur is zo iets waar iedereen bij nodig is. Elke vierkante meter grond moet ingezet worden. Alle gif moet geweerd worden, en er moet plaats komen voor vogels en insecten. We moeten gaan leren om samen te leven met de natuur en niet tegen te werken. Voor sommigen is dat heel moeilijk. Bijna onmogelijk. Mensen houden vast aan gewoontes, ook al zijn ze zo schadelijk. Dat zijn de mensen die als eerste en hardste staan te gillen als een krop sla in de supermarkt 20 euro gaat kosten, omdat er geen bestuivers meer zijn en voedsel schaars wordt. Volgens sommige geleerden is dit al over 50 jaar. Heb je kinderen? Ga je ze dat echt aan doen?

Een gesprek met een betonnen tuin-bezitter maakte wel iets duidelijk. Geen kennis van zaken. Dat geeft niet, maar laat je dan wel voorlichten. Waarom ben jij, met je betonnen omgeving, geen onderdeel van de oplossing, maar juist een van de veroorzakers van het probleem? 

Water kan niet weg uit jouw betonnen tuin. Vogels en insecten willen niet in jouw tuin zijn, beton is zo onnatuurlijk als maar kan. Wat zit je dwars? Luiheid? Geen zin om een tuin te onderhouden? Geen verstand van? Vies van de natuur? All of the above? Ik weet het niet. Gelukkig is er een initiatief van meer dan 150 gemeentes in NL die het probleem van zulke tuinen inzien. Ze gaan maatregelen nemen. Tot die tijd...denk eens na over prachtige vlinders, heerlijke geurende rozen, een kruidentuintje of zelfs een volledige eetbare tuin. Denk aan aardbeien, kiwi`s, komkommers, pluksla. Denk na over de toegevoegde waarde van onbespoten groente en fruit. Al plant je maar 1 appelboompje, of plant 1 zakje zaadjes van een willekeurig bloemetje wat je mooi vind. Of 2 lavendelplantjes. Hang 1 vogelhuisje op. Je zult je lekkerder voelen, dat is een belofte.

Deze bewoner met een betonnen tuin besprak met mij zijn angst. Angst voor vogelpoepjes, angst voor slakken...angst voor de natuur. Zijn kleine tuin met verhoogde border is leeg. Geen plantje, geen sprietje groen. Ik speelde in op zijn voorliefde voor Indisch eten. Gaf hem voorbeelden van allerlei peperplantjes waarmee je zelf kunt voorzien in een stukje van datgene wat op je bord ligt. Hij dacht dat het moeilijk was. Het is niet moeilijk. Ik brak door zijn angst heen, zijn onwetendheid en het idee dat tuinieren iets is voor specialisten. Het is NIET moeilijk. Ik zag het licht aan gaan.

Het favoriete fruit van zijn prachtige gezin is aardbeien. Kat in het bakkie. Je hebt een verhoogde border, plant aardbeien langs de rand. Nee hiervoor heb je geen specialistische kennis nodig. Graaf een gaatje, prop plantje erin en geef af en toe water als dat nodig is. Voila!

Ik gaf hem planten. Ik gaf hem een stek van mijn vlinderstruik en ik gaf hem zaadjes van reuze zonnebloemen. 

Ik gaf hem advies. Top je verhoogde border af met bemeste tuinaarde, en mix het met de bijna- zandgrond eronder voordat je iets gaat planten. 

Ik gaf hem fotos. Van mijn tuin, met al het groen, al het bloei en vooral de insectenhotels en vogelhuisjes. "dan krijg ik vogelpoep in de tuin!" was zijn weerwoord. Ja klopt. En? Is dat erg? Nee. Regenbui en het meeste is weg. En misschien krijg je dan wel mooie insecten die de rest voor je opruimen. 

En het belangrijkste van alles...ik gaf hem ideeen. Ideeen voor pepers en aardbeien, ideeen om zijn tuin te delen met zijn dochtertje als ze iets ouder is. Ik nam zijn angst weg, en legde hem uit wat hij allemaal zelf kon doen, en dat het niet moeilijk is. Het is een klein stukje tuin, maar het is zometeen wel een fijn stukje tuin. Voor de natuur een bijdrage, voor het gezin ook. 

Be part of the solution, not of the problem. 

 

© 2018 - 2021 alotofawoman.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel