Gemiddeld gooien we zon 40 kg voedsel per jaar per persoon gewoon weg. Dat is zonde. Voor je portemonee, voor het mileu...het is gewoon not done. En dit is een leuke manier om dat te verminderen:

Veel groente kun je opnieuw laten groeien uit de restjes van verse groente die je niet opeet. 

  • Lentjeuitjes, prei, selderij, paksoi, kropsla, knolraap, kool, citroengras, bietjes

Alle groente waar wortels aan zitten kun je opnieuw laten groeien. Snijd het gedeelte met de uitgedroogde wortel wat ruimer af, zet het restje met de wortels in een schaaltje met net zoveel water als nodig is om de wortels onder water te houden. Niet meer dan dat. Dan zullen ze gaan groeien. Na de vorst kun je ze in de tuin planten, en, afhankelijk van de soort en benodigde groeitijd, kun je je groente oogsten. 

  • Wortelen (loof), pastinaak

Alle groente waar loof aan zit, kun je laten hergroeien door de top met het loof iets ruimer af te snijden, en het restje met het loof omhoog in een laagje water te zetten. Niet meer dan ong 5 mm water. Als er wortels zijn gegroeid kan het de tuin in. (of een pot, aardappelzak oid.) en na enkele maanden zul je ze weer kunnen oogsten. 

  • Aardappelen, uien, knoflook, gember

Deze groente groeit onder de grond. Als je ze wat langer laat liggen, dan zie je dat er groene sprietjes uit komen. Normaal gooi je ze dan weg, maar dat hoeft niet. Je kunt ze ook gewoon planten! Stop de knoflook per teentje in de grond, de ui heel en de aardappel ook. Na de vereiste groeitijd zul je knoflookbollen, uien en aardappelen kunnen oogsten.

Gember groeit al uit een klein stukje, want gember is ook gewoon een wortel, maar gember gedijt niet in onze koude winters. Houd gember dus in een pot, houd de aarde vochtig en mest regelmatig bij, en houd de plant binnen in huis.  

  • Avocado, mango

Avocado en mango hebben een grote pit. Als je die pit in de grond stopt (ik poot ze gewoon bij een kamerplant in de pot) dan komt daar een plant uit. Het duurt lang (maanden!) voordat je iets ziet verschijnen, en er zijn vele manieren om dit te doen. Wortels laten trekken in water en dan poten bijvoorbeeld. Maar dat hoeft allemaal niet perse. Als je de pit gewoon in de grond zet, zal er een plant groeien. In bijna alle gevallen zal dit voor de fun zijn, want voordat je een boom hebt die vruchten geeft ben je echt wel een stuk verder. En aangezien dit tropische vruchten zijn die de hollandse winters niet kunnen overleven, zul je de plant swinters binnen moeten halen en als kamerplant moeten bewaren. Dus gewoon water geven en zorgen dat ze in het licht staan. Het seizoen van tropische planten is namelijk heel anders dan onze seizoenen, en ze moeten in de winter door kunnen groeien. 

  • Appel, peer, sinaasappel, mandarijn, citroen etc.

Alle fruit met zaadjes of pitten kunnen zich in principe voortplanten. Maar let er even op dat je biologisch fruit koopt, anders kan het zijn dat de pitten steriel zijn gemaakt. 

Appel en peer kunnen prima in ons klimaat leven, maar bedenk dat het grote bomen kunnen worden. Dat duurt heel lang als je begint met een pitje, maar het kan. 

Sinaasappel mandarijn en citroen etc zijn tropische vruchten. En hoewel het heel goed mogelijk is om ze te kweken, kunnen ze in de winter niet in de tuin overleven als het gaat vriezen.  Houd die dus in een pot en gebruik ze in de winter als kamerplant. Niet laten verdrogen en jaarrond zorgen voor voldoende licht.

 

 

© 2018 - 2021 alotofawoman.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel