Oeps...naaktslakken in je tuin.

Ja vervelend. Soms tot op het punt waar je rond de schemering uitglijd over de enorme hoeveelheid van die slijmerige viezeriken. Huisjesslakken zijn niet schadelijk, naaktslakken kunnen in een paar nachten je halve groentetuin opeten.

Maar lieve mensen....slakkenkorrels is NIET de manier om eraf te komen! Het helpt even, en volgend jaar is de plaag dan nog weer een beetje erger. En met die korrels heb je ondertussen dan nog veel meer doodgemaakt dan alleen de slakken. De dieren die slakken eten, krijgen die korrels namelijk ook binnen, en zullen er ook gewoon dood aan gaan. En minder natuurlijke vijand betekend simpelweg meer slakken in de volgende jaren.

Ik weet het, er staat BIO op de verpakking, dus denken we dan dat we er goed aan doen. Nou...dat is dus niet zo.

Wat kun je wel doen? Ten eerste kun je je tuin nakijken op het gebruik van (verrot) hout. Dat is bij uitstek de plek waar slakken zich voortplanten, en waar ze overwinteren. Vervang dat hout voor een ander materiaal, en je zult veel minder slakken hebben.

Ten tweede kun je zorgen voor meer natuurlijke vijanden. Aaltjes helpen zeker, maar vaak te weinig bij een grote plaag. Andere dieren die slakken eten zijn egels, vogels en padden, salamanders en spitsmuizen. Lok die dieren naar je tuin door er broedhuisjes, schuilhuisjes en voer etc neer te zetten en ze zullen je helpen met bestrijden. En dat is de enige manier waarop je er iets tegen kunt doen zonder dat je het erger maakt. Herstel van het biologisch evenwicht is het enige wat plagen oplost op de lange termijn. Tenslotte is het kapotmaken van het biologisch evenwicht, in alle gavallen van een plaag, de oorzaak. 

Wat kun je doen?

Een mooie oplossing is het inzetten van een (kleine) vijver. Er hoeft geen vis in, want een kleine vijver zal `s winters dichtvriezen en dan gaan je vissen dood. Zet er wel een paar vijverplanten in en leg wat bakstenen op de bodem om hoogteverschil te creeeren. Heel snel zullen er kikkers, padden en salamanders verschijnen, en op de iets langere termijn zullen de slakken afnemen, en af BLIJVEN nemen. Daarnaast zullen insecten en vogels ook dankbaar gebruik maken van zon vijvertje. 

Graaf een bak in, in de grond voor het beste effect.

Bier zal inderdaad de slakken dood maken, net als zout. Maar willen we echt zo bruut zijn, en ook nog te maken krijgen met het moeten opruimen van de restanten? Wow. Ik niet. Korte termijnoplossingen werken niet, dat hebben we de afgelopen pakweg 20 jaar toch wel gezien. 

© 2018 - 2021 alotofawoman.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel