De beste remedies tegen onkruid:

Als onkruid al bestaat he, want dat is niet zo. Vreemd genoeg zijn het altijd de inheemse planten met grote expansiedrift die aangeduid worden als onkruid. En dat terwijl die planten in veel gevallen zoveel goede eigenschappen hebben. Voor de insecten maar zeker ook voor ons. In mijn bescheiden opinie moeten we leven met de inheemse planten, want die zijn beter voor de natuur dan het gemiddelde intratuin-assortiment.

Maar wat je ook doet om onkruid te bestrijden, grijp NOOIT naar gif. Dit helpt op de lange duur niet en maakt je bodemleven kapot waardoor je "echte" planten ook gezondheidsproblemen zullen krijgen. Om maar niet te spreken van alle insecten/vlinders die je ermee vermoord.

De beste remedie tegen alle onkruid is natuurlijk zorgen dat er geen ruimte is voor onkruid. De natuur wil elk stukje vrije aarde bezetten. Dus als je een tuin hebt met overal precies afgebakende planten met een stuk kale aarde ertussen, dan loop je het risico dat je "onkruid" krijgt. Niet over zaniken, dat is waar je om vraagt met zo`n tuin. De natuur doet wat ze wil en heeft geen boodschap aan jouw wensen. Zet je tuin dus vol, zonder kale aarde. Buiten dat het veel mooier en natuurlijker oogt, neemt dat de kans op "onkruid" aanzienlijk af.

Ook onder bomen en andere donkere droge stukken kun je de boel vol planten. o.a. varens, hosta`s, zelfs hortensias kunnen hier goed groeien.

Er zijn een paar tips tegen de ergste soorten:

Heermoes: je grond is arm en schraal. Heermoes haalt mineralen uit de diepte naar boven. Even laten groene en dan afknippen en laten liggen. Door het composteren wordt de aarde verreikt en verdwijnt de heermoes. Of je gebruikt natuurlijke mest om je aarde te verbeteren. Zie dit plantje als een hulpje, niet als de vijand. Het verteld je iets.

Zevenblad: Opeten. Smaakt goed. Zevenblad bevat vitamine C, caroteen en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur. Zevenblad is eetbaar, de bladeren kunnen bereid worden als spinazie. Gedroogd smaakt het naar peterselie.

Wist je dat het zevenblad wordt bevlogen door Goudpootzandbij, Ereprijszandbij, Koolzwarte zandbij, Fluitenkruidbij, Halfgladde dwergzandbij, Zompmaskerbij, Tuinmaskerbij, Stipmaskerbij, Rode maskerbij, Slanke groefbij en Brede dwergbloedbij? Dus erg nuttig om een paar planten te laten staan. Wil je het toch verminderen? Plant dan ooievaarsbek op kale plekken in je tuin. Zevenblad maakt dan daar geen kans meer in elk geval. Lekker vol zetten.

Brandnetels. Je schoffelt ze makkelijk weg, maar de volwassen moederplant moet je er uittrekken. Als je dat wilt. Het zou zo goed zijn als meer mensen een bosje brandnetels laten staan. Brandnetels vormen een belangrijke waardplant voor verschillende vlinders, zoals de dagpauwoog, kleine vos en gehakkelde aurelia, en je kunt er heerlijke gezonde thee van maken en zelfs soep. Dus in dat donkere hoekje kun je gerust een bos laten staan, je doet er veel goed mee.

Dat zijn de ergsten wel denk ik. In elk geval degenen waar men het hardste over zanikt. Ik begreep dat er zelfs mensen zijn die er wakker van liggen. Gun jezelf heerlijke slaap en bedenk dat je het nooit gaat winnen van moeder natuur. Dam onkruid in zover je kunt maar ga niet uit van een overwinning want die krijg je niet.

Misschien is het eindelijk eens tijd om anders te gaan tuinieren? Misschien moeten we eens overwegen om de inheemse planten wat meer ruimte te geven in onze tuinen? En nee...ik bedoel niet dat je een hele tuin vol brandnetels en zevenblad moet gaan kweken, dat gaat weer iets te ver. Maar maak je er gewoon minder druk om. Dan piept er maar eens iets tussendoor, dat is alleen maar goed voor de natuur. Je tuin is niet je huiskamer.

 

 

© 2018 - 2021 alotofawoman.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel